divendres, 8 de març del 2013

Llibres i pel·lícules sobre l'Índia

La preparació d'un viatge pot ser tant interessant com el viatge, i quina millor manera hi ha de prepara aquest viatge, tant diferent a tots els altres, que amb un bon llibre, o amb uns quants. Així que, a continuació, intentaré donar un llistat de llibres i pel·lícules sobre l'Índia. S'accepten suggerències, així que si coneixeu algun llibre que tracti o que succeeixi a l'Índia i que no estigui a la llista, podeu posar un comentari perquè l'afegim!
És una pena però la majoria dels llibres no estan traduïts al català.

LLIBRES

La ciudad de la alegría de Dominique Lapierre. (només en castellà)
Sinopsi: Un capellà francès, un jove metge nord-americà, una infermera de Assam i un pagès indi que es guanya la vida tirant d'un rickshaw es troben un dia sota les cascades del monsó i s'instal·len a l'impressionant decorat d'un barri de Calcuta per cuidar, ajudar, salvar. Condemnats a ser herois, lluitaran i guanyaran en mig de les inundacions, les rates, els escorpions, els eunucs, els déus, les festes i les setanta mil "llums del món" que poblen La ciutat de l'Alegria. La seva epopeia és un cant d'amor, un himne a la vida, una lliçó de tendresa i d'esperança per a totes les persones del nostre temps.

Opinió: A mi, em va sembla una molt bona novel·la, tot i que, al meu gust, hi ha capítols que parlen massa sobre la religió del capellà, que en aquest cas, penso que no és el més important i es fa una mica pesat. Tot i així, molt recomanable, però molt dura. Crec que reflexa prou bé el que devia ser aleshores l'Índia.

Passió índia de Javier Moro.
Sinopsi: El 1908 una noia malaguenya de disset anys, asseguda dalt d’un elefant luxosament adornat, entra en una ciutat del nord de l’Índia; el poble sencer és al carrer per retre homenatge a la nova princesa de pell blanca com la neu. Així comença la gran història d’amor i passió –i traïció- entre el ric maharajà de Kapurthala i Anita Delgado, una dona de personalitat irresistible que va ser fidel als seus sentiments fins que va aconseguir la llibertat. Després de minucioses recerques, Javier Moro ens revela els secrets d’un dels escàndols més grans de l’Índia sota la dominació anglesa i ens trasllada al fabulós món dels maharajàs, dels harems, de les bacanals, de la passió per les joies, els palaus i el flamenc, els cavalls, els Rolls Royce i les caceres de tigres. Una història que ens obre les portes a un món perdut i a les olors i els colors d’un país exòtic i fascinant.

Opinió: A mi, em va agradar molt. És una història que es basa en la part romàntica, però tot i això, crec que descriu molt bé l'Índia de l'època dels maharajàs. I tenint en compte que és una història real, encara millor.

El sari vermell de Javier Moro.
Sinopsi: Aquesta novel·la segueix el fil de l’aclamada Passió índia i ens farà conèixer de molt a prop l’apassionant vida del fill gran d’Indira Gandhi, Rajiv Gandhi, que va ser el sisè Primer Ministre de l’Índia després de l’assassinat de la seva mare. Rajiv va revolucionar la societat de l’època en casar-se amb una italiana que va conèixer quan era estudiant a la prestigiosa Universitat de Cambridge, Sònia Maino que passaria a ser coneguda com Sònia Gandhi. Malhauradament,
Rajiv Gandhi va morir també assassinat el 21 de maig de 1981.
En una apassionant història plena d’emocions, El sari vermell ens transporta a l’exòtica i convulsa de l’Índia dels darrers anys vuitanta i noranta i ens farà reviure una passió que va ser el centre d’atenció de tots els mitjans de l’època.

Opinió: Molt bon llibre i molt recomanable. A més de mostrar la cultura índia, ensenya molts detalls curiosos i dades interessants sobre la política i les dificultats que va travessar el país des de la seva independència al 1947.

La filla del Ganges de Asha Miró.
Sinopsi: L'Asha Miró va arribar a Barcelona, procedent d'un orfenat de l'Índia, quan tenia set anys. En aquesta ciutat l'esperaven uns pares disposats a donar-li tot el que se li pot donar a un fill, a més d'una germana, nascuda, com ella, a l'Índia. Però ni tot l'afecte dels pares, ni el pas del temps podien esborrar moltes preguntes que l'Asha es feia des de petita. I va voler tornar a la terra que la va veure néixer per conèixer-la amb ulls de persona adulta, per recórrer els rastres del seu passat i comprovar si els records que en conservava es corresponien amb la realitat i, sobretot, per saber qui eren els seus pares biològics i per què la van dur a un orfenat de ben petita. La filla del Ganges és el testimoni duna adopció i un emotiu relat sobre la recerca de les pròpies arrels.

Opinió: Personalment, no em va agradar gens.

Era mijanit a Bhopal de Javier Moro i Dominique Lapierre.
Sinopsi: Dotze i cinc de la nit del 2 al 3 de desembre de 1984. Un núvol fulgurant de gas tòxic s'escapa d'una fàbrica nord-americana de pesticides construïda al cor de l'antiga ciutat índia de Bhopal. Fa trenta cinc mil morts i cinc-cents mil ferits. És la catàstrofe industrial més mortífera de la història. Una família de pagesos indis expulsats de la seva terra per eixams de pugons assassins. Tres entomòlegs de Nova York que inventen un pesticida miraculós. Un gegant de la química que troba un gas mortal per fabricar-lo. Joves enginyers d'Occident que volen acabar amb la fam al tercer món. Una factoria tan innòcua com una fàbrica de xocolata. Les festes i les alegries dels desheretats al barri de les xaboles. Eunucs i princeses que embauquen els enginyers nord-americans. Un obrer boig per la poesia que desencadena l'Apocalipsi. Metges heroics que moren enverinats mentre fan el boca a boca a les víctimes. Una noia acabada de casar que se salva de les flames d'una foguera gràcies a la creueta que duu al coll... Centenars de personatges, de situacions i d'aventures que s´entrecreuen en aquest fresc desbordant d'amor, heroisme, fe i esperança. Una història verídica. Una tragèdia en el cor del nostre temps que és també un advertiment a tots els aprenents de bruixot que amenacen la supervivència del nostre planeta.

Opinió: Penso que hi dedica masses pàgines a tota la composició tòxica de cadascun dels compostos que es crea a la fàbrica, però tot i aixi, una història impressionant. Una gran desgràcia. Recomanable.

El vagón de las mujeres de Anita Nair. (només en castellà)
Sinopsi: Akhila, una dona de quaranta i tants anys, soltera, i de qui ha depès sempre la seva família, sent un sobtat impuls de fugir de tot. Al furgó d'un tren que travessa l'Índia en direcció al sud, es troba amb unes altres cinc viatgeres amb qui comparteix confidències.Janaki, una mare confosa; Margaret, una professora de química amb un marit tirànic; Prabha, una submisa esposa que busca la seva verdadera identitat; Sheela, una noia de catorze anys que comprèn els últims desigs de la seva àvia millor que ningú; Marikolanthu, que ha viscut més experiències que totes elles juntes; i Akhila, que espera que les seves històries canviïn la seva vida.
Sis personatges que es creuen en aquesta càlida novel·la per descobrir l'amor, el matrimoni, la família, l'amistat i la feina a l'Índia... i al món.

Opinió: Encara l'estic llegint! De moment, pinta molt bé!

PENDENTS
Sobre el següents llibres, encara no puc donar la meva opinió, encara els tinc en llista d'espera.

El déu de les coses petites de Arundhati Roy.
Sinopsi: El déu de les coses petites és la història memorable de tres generacions d’una família de l’Estat de Kerala, al sud de l’Índia, que es dispersa pel món i es retroba a la terra natal. És la història d’una nena anglesa, Sophie Mol, que mor ofegada al riu; la de dos bessons que han viscut vint-i-tres anys separats; la de la mare dels bessons, Ammu, i els seus amors furtius; la del germà d’Ammu, marxista educat a Oxford i divorciat d’una anglesa; la dels avis, que de joves van cultivar l’entomologia i les passions prohibides. Aquesta saga familiar és una mena de feliç festí literari en què es barregen l’amor i la mort, les passions que trenquen tabús, la lluita per la justícia i la pèrdua de la innocència.

India, mon amour de Dominique Lapierre.
Sinopsi: India, mon amour explica com, arran de l'història de la independència de l'Índia de l'imperi britànic, un escriptor s'enamora d'un país i de la seva cultura, canviant per sempre la seva vida. Quan Lapierre i Collins arriben a Nova Delhi per escriure sobre l'Índia, això marca el principi d'un veritable història d'amor entre aquest país i l'escriptor, ja que des del seu primer viatge naixerà una relació forta, intensa i franca. Des d'aleshores, Dominique Lapierre es dedica a l'ajuda humanitària. Des d'aquell primer viatge ha estat moltíssimes vegades a l'Índia per participar a programes concrets contra la pobresa extrema.
La ploma de Dominique Lapierre trasllada els lectors a un grandiós i immortal recorregut pels racons i misteris d'aquest país-continent, absorbint tota la vitalitat i l'encant de les persones que va conèixer allà. India, mon amour és un testimoni únic que reuneix fotografies, records i reflexions. Un himne inoblidable a la vida i a l'esperança, units per un fil comú que prové d'un proverbi indi "Tot el que no es dóna, es perd".

Esta noche la libertad de Dominique Lapierre (només en castellà)
Sinopsi: Aquesta nit la llibertat relata la caiguda de l'imperi britànic a l'Índia al 1947 i el naixement de l'Îndia i el Pakistan, seguint les passes de l'últim virrei de l'Índia, Lord Mountbatten i de Mahatma Ghandi. El llibre conclou amb l'assasinat d'aquest últim.

Pasaje a la India de E. M. Forster (només en castellà)
Sinopsi: Cap al 1920, l'Imperi britànic a l'Índia viu, sense saber-ho, el seu crepuscle. Aziz és un jove metge indi de religió musulmana que manté bones relacions amb els britànics, tot i ser conscient i admetre les diferències entre els dos mons. Un confús incident a les coves de Marabar del qual és acusat i el següent procés posaran en relleu la confrontació dels dos mons i les seves mentalitats tant diferents.

El sueño de la Maharani de Elisa Vázquez de Gey (només en castellà)
Sinopsi: Anita Delgado va enlluernar el seu dia a l'escriptor Blasco Ibáñez, que va intentar escriure la seva biografia. Aquesta pobre noia va tenir la sort de ballar davant del Maharahà de Kapurthala, qui immediatament la va convertir en la seva sisena esposa, traient-la a ella i a la seva família de la pobresa. La vida d'Anita va transcórrer entre els luxes de la cort i, més tard, separada del seu marit, en un vida mundana a París a la seva època daurada. Aquesta és la història d'una dona que va viure i va estimar intensament fins al final de la seva vida.

La Emperatriz tras el velo de Indu Sundaresan (només en castellà)
Sinopsi: La saga de la família que va ordenar la construcció del Taj Mahal, a l'Índia, a través de la vida i l'ascensió de Mehrunnisa, una nena d'origen noble que aconsegueix escalar fins a introduir-se a la cort de l'emperador. Primer casada amb un soldat, i per fi, amb l'emperador Salim, al voltant de la vida d'aquesta dona giren les intrigues de palau i el luxe de la cord, narrats en detall. Una història d'intrigues i emocions intenses, fidel a la seva època.

La India por dentro: una guía cultural para el viajero de Álvaro Enterría (només en castellà)
Sinopsi: Basant-se en el seu profund coneixement del país i la seva experiència de vida quotidiana a la societat índia, l'autor ha escrit aquesta guia cultural, una veritable petita enciclopèdia on s'exposen el fonaments i arrels de la civilització índia i el funcionament de la societat, cobrint pràcticament tots els aspectes de la cultura de l'Índia. Aquest llibre intenta contestar a totes i cadascuna de les preguntes que es fan els viatgers, que es troben bruscament submergits en un complexe món, les claus del qual no entenen. També serà molt valuós per persones interessades en totes les civilitzacions i cultures.

EN ALEMANY:

Fettnäpfchenführer Indien de Karin Kaiser.
Molt recomanable, encara que no hi ha cap traducció al català. Es tracta de diversos "problemes" que pateix la protagonista, que serveix de base per explicar l'error que ha comès i com deuria haver-se comportat. Generalment, es tracta de problemes ocasionats pel canvi cultural.

Kulturschock Indien de Rainer Krack.
Està prou bé per tenir una idea general d'alguns aspectes culturals de l'Índia, encara que una pica pesat, ja que no té cap fil conductor. Interessant en alguns aspectes, però no és per tirar coets.

PEL·LÍCULES

Trilogia: Foc, Terra i Aigua, dirigides per Deepa Mehta.
A mi, em van agradar totes molt, són molt interessants, però, al meu gust, la millor de totes és l'última, Aigua, tot i que també és molt dura.
Tot i ser una trilogia, no és una història continuada, cada pel·lícula tracta una tema diferent.

Slumdog Millionaire, dirigida per Danny Boyle.
Si queda algú que encara no ha vist aquesta pel·lícula, li puc recomanar veure-la quan abans millor. A mi, em va semblar molt bona pel·lícula.

Pel·lícules sobre l'Índia hi ha moltes més, però encara no les he pogut veure, així que no puc opinar. 
Per últim, comentar que hi ha alguns capítols de Españoles por el mundo que tracten sobre algunes ciutats de l'Índia i no estan malament.
Espero suggerències per anar afegint-les a la llista! ;)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada